Securitatea pe internet si 10 reguli pentru copiii informati.
Furtul de identitate, accesarea website-urilor cu continut nepermis sau divulgarea informatiilor personale. Sunt doar cateva dintre pericolele la care copiii sunt expusi pe internet.
Pentru a incuraja folosirea tehnologiei intr-un mod responsabil. Venim in ajutorul parintilor cu 10 reguli pe care cei mici ar trebui sa le cunoasca atunci cand sunt online:
- Incredere. Vorbeste cu parintii tai si cadeti de acord privind intervalul orar si website-urile pe care le poti vizita. In cazuri exceptionale in care ai nevoie de mai mult timp online (ex: realizarea unui proiect pentru scoala), le poti cere permisiunea parintilor sa incalci acest program.
- Nu oferi informatii personale. Cum ar fi adresa unde locuiesti, numarul de telefon, date ale parintilor, fotografii sau numele scolii unde inveti fara sa iti consulti mai intai parintii. Asadar, atentie si la postarile tip “Check In” de pe Facebook sau Instagram!
- Parolele trebuie sa fie puternice. Foloseste cel putin o litera mare, o cifra si un simbol. Noteaz-o si impartaseste-o doar cu parintii (nici macar cu cei mai buni prieteni)!
- Nu accepta cereri de prietenie si nu intra in conversatie cu necunoscuti in mediul online. In cazul in care cineva deschide o discutie, ar fi bine sa anunti parintii.
- Intalniri. In cazul in care vrei sa te intalnesti cu cineva pe care l-ai cunoscut online, trebuie neaparat sa iti consulti mai intai parintii. Chiar daca acestia sunt de acord, preferabil ar fi sa te insoteasca pentru a se asigura ca totul este in regula iar persoana cu care te intalnesti nu reprezinta niciun pericol pentru tine.
- Spam. Anunta unul dintre parinti atunci cand browser-ul acceseaza site-uri ce nu au legatura cu cautarea ta (site-uri tip concurs, publicitate, cu continut violent sau nesigur etc.)
- Nu trimite niciodata fotografii personale unui necunoscut! Furtul de identitate este una dintre consecinte. Chiar si cand trimiti prietenilor, este in regula sa vorbesti cu parintii pentru a gasi o metoda sigura de trimitere a fotografiilor sau documentelor (stick, e-mail sau Wetransfer).
- Softuri. Inainte sa instalezi diferite software-uri sau sa downloadezi fisiere de pe site-uri necunoscute, consulta-ti parintii! In multe cazuri, fisierele descarcate aduc si virusi ce pot face rau computer-ului.
- Mesaje. Daca primesti vreun mesaj/ comentariu rau, nu raspunde! Cel mai bine este sa il ignori pe moment si sa vorbesti cu parintii despre aceasta situatie.
- Arata-le si parintilor partea distractiva a internetului! Invata-i cum sa acceseze platforme educationale interactive sau ajuta-i cu materiale pentru hobby-ul sau job-ul lor! Impartaseste cu ei principalele stiri din tehnologie si da-le ocazia sa iti fie alaturi cand intampini situatii dificle!
La DiaDance ii invatam pe copii cum sa foloseasca tehnologia intr-un mod responsabil, prin intermediul plaformelor educationale speciale si atenta supraveghere a unui trainer specializat in domeniul IT.
Va asteptam la cursurile de web design pe care le organizam in fiecare vineri.